„Miért is nem „zöld” még minden keresztény?”

powered by social2s

Ökokört indított az Ajkai Evangélikus Egyházközség. Az öt alkalomból álló foglalkozás sorozatot Kovácsné Sterczer Rita vezeti, aki maga és családja életét, s környezetét is igyekszik minél jobban „zöldíteni”. 

Rita elmesélte, hogy először akkor kezdett el környezettudatosan gondolkodni, amikor kislányát, Zoét várta. A vegyszeres takarítószerek használata során döbbent rá arra, hogy a takarítás során belélegzett vegyszerek nem csak a saját egészségét veszélyeztetik, hanem már gyermekét is. Majd elkezdett kutakodni természetesebb, egészségkímélőbb megoldások után. 

Amit mindenképpen megemlítenék, az a mosható pelenka használata, amit környezettudatosság mellett anyagi megfontolásból is választottunk. Aztán szépen lassan a háztartásunk is elkezdett „zöldülni”. Mivel egyre fontosabbnak tartottam ezt a szemléletet követni, saját magam is kezdtem kutakodni a neten. Így találtam rá a Tudatos Vásárlók Egyesületére, akik jobbnál jobb praktikákat osztottak meg e témában. Nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt pedig terméktesztjük segítségével választottuk ki a számunkra legmegfelelőbb háztartási eszközt” – mondta. 

Ahogy rendszeresen böngészett honlapjukon, látta, hogy van Ökokör programjuk is. Majd felvette a kapcsolatot az egyesülettel, és bár nem azonnal, de sikerült az Ökokör vezetőképzőjébe bekerülnie.

Ezen a képzésen részletes tájékoztatást és segédanyagokat kaptunk a foglalkozások vezetéséhez – magyarázta Kovácsné Sterczer Rita– Emellett számomra is új információkkal is bővült a tudásom. A foglalkozássorozatok több témakört ölelnek át. A mostani, amit indítottam, az a Tiszta otthon Ökokör, amely a lakás helyiségeinek (konyha, fürdő, nappali) vegyszermentes tisztán tartására fókuszál. Ezenkívül lehetőség van Ökokör Kamra és a teljes Ökokör (hulladékgazdálkodás, energiagazdálkodás, tisztítószerek használata, hulladékmentes élelmiszer stb.) program szervezésére is. A mostani kör tapasztalatainak és visszajelzéseinek birtokában szeretném a többi témát is feldolgozni.”

Rita elmesélte azt is, hogy azért jó ez a kör, mivel a résztvevők kiscsoportos keretek között osztják meg egymással ötleteiket és tapasztalataikat; olyan az egész, mint egy tanulócsoport:

Nagyon tetszik a program felépítése, amelyhez a szervező egyesület minden résztvevőnek munkafüzetet is biztosít. Ebbe az egyes helyiségek vegyszermentes takarításához adnak recepteket, de hagynak üres helyet a saját vagy az ökotárs bevált receptjének vagy vállalásának feljegyzésére is. Hiszen a résztvevők minden alkalommal vállalásokat tesznek a közösség előtt, hogy otthon mit próbálnak ki az órán megbeszélt ötletek közül. Aztán a következő héten beszámolnak tapasztalataikról, vagy akár mintát is hoznak a többieknek. Volt aki wc tisztító bombát, volt aki illatosító kockát hozott, de előkerültek nagyanyáink jól bevált textil törlőkendői is.”

Kiemelte, hogy azért gyülekezeten belül szervezte meg a csoportot, mert a teremtésvédelem kiemelt része keresztény szemléletünknek, aktualitása pedig egyre fontosabb szerepet kell, hogy betöltsön életünkben.

Emellett közösségformáló hatása sem elhanyagolható, hiszen igaz, hogy találkozunk vasárnaponként, vagy akár bibliaórákon, de ezen alkalmak tematikája adott és kötött. Így egy újabb érdeklődési kör iránt fogékony csoportot tudtunk megszólítani, ezzel is színesítve gyülekezeti életünket” – tette hozzá. 

Beszélgetésünk zárásaként egy nyári teremtésvédelmi konferencián hallott élményét osztotta meg: „Az előadáson szó volt arról, hogy a teremtést Istentől kaptuk, ő ajándékozta nekünk a világot és minket is belehelyezett. Mindez olyan csodálatosan lett kitalálva. Ezzel kapcsolatosan jegyezte meg az egyik résztvevő, hogy miként lehet az, hogy ezek tudatában nem zöld szemléletű még minden keresztény? Jogos a kérdés, és tényleg érdemes ezt végiggondolni. Ezért is tartottam fontosnak, hogy foglalkozzunk gyülekezetként és persze egyéni emberként is, hogy mit tehetünk a teremtett világ védelmében.”

Forrás: evangelikus.hu

Kapcsolódó cikkek