Mutass példát 2024-ben is!

A Föld napja hetének vége felé közeledve egyházunk teremtésvédelmi munkacsoportja ismét meghirdeti az ökogyülekezeti pályázatot, amelynek célja, hogy közösségeinkben ne csak a két kitüntetett héten - a Föld napja időszakában valamint a Teremtés hetén - figyeljünk a teremtett világ jóllétére. „Think globally, act locally” azaz „Nézz körül a világban és láss munkához otthon!” (fordította Gadó György Pál) – a Föld napja akcióterv egyik jelmondata. Ahogy környezetünk állapota miatti aggodalmunk nem korlátozódik egyetlen napra, keresztyén felelősségünknek is túl kell mutatni egy-egy gyorsan teljesíthető kihíváson, és sokkal inkább egyfajta általános hitbeli elköteleződésben kell megjelennie, amely életvitelünkben, egyházi közösségeinkben is megmutatkozik. Erre az egész évben folyamatos, közös munkálkodásra hív a Teremtésvédelmi Kutatóintézet és az Ökogyülekezeti Mozgalom.

 

A mélyülő ökológiai-gazdasági-társadalmi válság előidézőinek egyike a fenntarthatatlan termelési és fogyasztási módok terjedése. Megoldásához globális léptékű közös szándék, összefogás és cselekvés kell. A fogyasztói szokások módosítása nem könnyű, hiszen a viselkedést egyéni tényezők és rendszerszintű problémák egyaránt meghatározzák, de éppen a keresztyéneknek kell példát mutatni abban, hogy életük középpontját ne a válságot előidéző túlfogyasztás, ne az anyagi javak jelentsék. Ráadásul a kisebb környezetterheléssel járó életmód felé történő elmozdulásban egyre több kutatás hangsúlyozza a közösségek fontosságát. A közösség lehetővé teszi a közös tanulást, támogatóan hat a tagjaira, újabb és újabb lépésekre ösztönöz, ezért a környezettudatos életmódra való áttérésben és fenntartásában is meghatározó segítséget nyújthat. A közösségek azon kívül, hogy összetartozást biztosítanak és támogatást nyújtanak tehát még ösztönzőleg is hatnak az egyénekre, akiket segít a tudat, hogy körülöttük mások is hasonlóan gondolkodnak. Az attitűd változtatáson felül aggodalmaink és gondolataink megosztásában is nagy jelentősége van egy támogató csoportnak. Egy 2018-as felmérés eredményei arra is rámutatnak, hogy a közösség szerepe annyira fontos, hogy egy környezettudatosságot támogató közösség hiányában akár még egy online csoport is jelentős támogatást nyújthat.

Az ökogyülekezeti címre olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek, intézmények, (óvodák, iskolák, kollégiumok, felsőoktatási intézmények, idősek otthona stb.) jelentkezhetnek, amelyek számára fontos a teremtett világ megóvása. Az ökogyülekezeti címhez oklevél és az ökogyülekezeti logó használatának joga jár.

Ökogyülekezeti díjra is pályázhatnak azok a közösségek, akik legalább három éven keresztül megvalósítanak egy általuk kidolgozott teremtésvédelmi programot. Az ökogyülekezeti díjhoz egyidejűleg az ökogyülekezeti címre is jelentkezni kell. A pályázatokat az Ökogyülekezeti Tanács bírálja el. Az Ökogyülekezeti díj az oklevélen és logó használatának jogán felül egy plakettben fejeződik ki, továbbá jogosult a közösség arra, hogy honlapjukon, intézményeikben közzé tegyék a “díjazott ökogyülekezet” megjelölést. 

Hogyan válhat közösségünk ökogyülekezetté?

Az ökogyülekezetek önkéntes alapon betartják az alábbi alapvető célokat, mind lelkiekben, mind a gyakorlatban.

  • Megünneplik a Teremtés hetét (szeptember utolsó vasárnapjától kezdődő hét).
  • Évente legalább egyszer szabadtéri alkalmat (áhítatot, közös imádságot, éneklést) tartanak.
  • Rendszeresen imádkoznak a teremtett világ megőrzéséért.
  • Gyönyörködnek az ajándékba kapott teremtett világ szépségében.
  • A teremtett világ megőrzésében globálisan gondolkoznak és lokálisan cselekednek.
  • Erőforrásainkat mértékletesen és takarékosan használják.
  • Teremtett társainkra, a növényekre és állatokra is tekintettel vannak.
  • Krisztusi szeretettel fordulnak a gyengék és elesettek felé.
  • Hétköznapi működésükben és szolgálataikban is törekszenek a teremtésvédelemre, például: (újrapapírt használnak, kétoldalas nyomtatásban; elsősorban elektronikus levelezést folytatnak; felhívják a figyelmet a felesleges nyomtatás elkerülésére, energiatakarékos izzókkal világítanak, nem pazarolják a vizet stb.)
  • Vállalják, hogy a teremtésvédelmi eseményekről beszámolnak; a prédikációkat, gondolatokat, imádságokat megosztják az ökogyülekezeti közösséggel; a KRE Teremtésvédelmi Kutatóintézet és MRE Ökogyülekezeti Mozgalom programjaiba bekapcsolódnak.

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 20.

Beküldési cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

További információk: www.okogyulekezet.hu; facebook/okogyulekezet; Instagram/Okogyulekezet

Kapcsolódó cikkek