Öt éves a Laudato si’ enciklika - Teremtésvédelmi online szeminárium

Programajánló

LS5

Időpont:           2020. május 27-e, szerda, 17.00-18.30
Helyszín:          Zoom internetes felület
 
Előadók:
Nobilis Márió adjunktus, Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
Béres Tamás egyetemi tanár, Evangélikus Hittudományi Egyetem
Kodácsy Tamás műhelyvezető tudományos főmunkatárs, Károli Gáspár Református Egyetem
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 26-ig a következő oldalon:
https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8
 
Öt éve, 2015 májusában jelent meg Ferenc pápa első saját enciklikája, a Laudato si' (Áldott légy), mely a keresztény társadalmi tanítás egészébe ágyazva nagy erővel szólt „a szegények és a Föld kiáltásáról”, vagyis a társadalmi és a környezeti egyensúlytalanságok és igazságtalanságok megoldásának elodázhatatlan szükségességéről.
  A dokumentum messze nem csak a katolikus egyházon belül talált visszhangra. Más keresztény felekezetek képviselői is gyakran a társadalmi és környezeti problémákkal kapcsolatos keresztény tanítás hiteles megnyilvánulásaként hivatkoznak rá, a nagy világvallások körében is figyelmet keltett, és az ENSZ 15 éves fejlesztési céljainak (SDG) vitáin is idéztek belőle a legkülönbözőbb világnézetű szakértők.
    Most, az öt éves évfordulón nemzetközi kezdeményezés indult „Laudato si' Week” néven azért, hogy visszatekintsünk az enciklika megjelenése (valamint az SDG és a párizsi klímacsúcs) óta eltelt fél évtizedre, és felmérjük, miben léptünk előre és mit kell sürgősen tennünk. A hét kapcsán szerte a világban számos rendezvényt, kezdeményezést szerveznek. Magyarországon többek között a Naphimnusz Egyesület is szervezője az eseményeknek. A hét Ferenc pápa által kijelölt fő gondolata, mely az enciklikában is gyakran megjelenik: „minden kapcsolatban áll mindennel”.
    Az Oikosz projekt* keretében ökumenikusan is bekapcsolódunk ebbe a folyamatba. A teremtésvédelem terén együttműködő magyar egyházak képviselői beszélnek az enciklika kapcsán a teremtett világ iránti keresztény felelősségről.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés május 26-ig a következő oldalon:
https://forms.gle/D9agMXtAHGfYwKwr8
Figyelem! Túljelentkezés esetén a regisztrációt előbb lezárhatjuk.
A szeminárium internetes felülete elérhetőségét a regisztráltaknak május 27-én küldjük el.
 
További információ: Farkas István, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

*  Az Oikosz – Közös házban élünk projektet a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Csalán Egyesület, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelye, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület hajtja végre a Baptista Szeretetszolgálat, az Európai Unió és az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával.
 
Az eseményről készült felvétel elérhető a tff.hu oldalon.
 

Kapcsolódó cikkek