Ökogyülekezeteink életéből - IV.rész

Vannak egyházi közösségek, akik tudatosan törekszenek egy fenntarthatóbb életmód megvalósítására, ennek hitbeli megélésére is, bevált jó gyakorlataikat szívesen megmutatják másoknak is. Nem könnyű feladat a fogyasztói társadalom sugallta értékrenddel szemben mértékletességet hirdetni, az ember és környezet viszonyrendszerét biblikus alapokon szemlélni, kilépni a komfortzónából a megszokások és kényelmi szolgáltatások helyett. Akadályokkal teli utak ezek, botladozó lépésekkel, mégis óriási érték már önmagában a feladat felvállalása, a változtatásra való törekvés is.
Ökogyülekezeteket bemutató sorozatunk mai részében a Majosházi Általános Iskola teremtésvédelmi tevékenységébe nyerhetünk bepillantást.

Majosháza ballagás faültetésBallagók emlékfája, 2020

A Majosházi Általános Iskola felé madártávlatból közelítünk, ami nem is csoda; hiszen a szabadtéren imádkozó gyermekek a sas repülését nem csak imádságukba foglalják, de meg is jelenítik azt – élőláncként. Ám a madarakat mégsem ezzel a performansszal, mindinkább madáretetőkkel és bokortelepítéssel csalogatják vissza az iskola udvarára. A ,,madárkalács” készítés – amellett, hogy szórakoztató elfoglaltság – táplálja is célközönségét, de ezek nem a gyermekek. A Majosházi Általános Iskolában azonban nem csak a madarakat táplálják helyesen; a gyerekeknek is megtanítják, hogyan élhetnek egészséges életmódot a táplálkozás terén is. Akiknek pedig ’Múzsája a természet’, azoktól nem is meglepő, hogy a teremtett világért nem csupán imádkoznak és nem csak munkálkodnak – de gyönyörködnek és gyönyörködtetnek is benne.
 
A közösség éves ökogyülekezeti tevékenységéről beszámolót itt és itt olvashatnak.

 

Kerítés kiállítás évfolyamonként a 2020-as Teremtés hetén:
Teremtés heti kerítés kiállítás Majosháza 7 Teremtés heti kerítés kiállítás Majosháza 3
Teremtés heti kerítés kiállítás Majosháza 5 Teremtés heti kerítés kiállítás Majosháza 4
Természetjáró szakkör:

majosháza természetjáró szakkör

 
Szöveg: Bárdos-Blatt Boglárka
Képek forrása: Majosházi Református Általános Iskola
 

 

Felelősséggel tartozol Te is a teremtett világért. Mutass példát! 
Csatlakozz az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz!
 
Jelentkezési határidő: 2021. szeptember 10.
 
ÖGY cím díj 2021
 
 

Kapcsolódó cikkek