Újra mobilgyűjtési akció a Károlin!

A használt mobilok gyűjtésére kihelyezett dobozok 2019. október 18-ig megtalálhatók Károli Gáspár Református Egyetemen.
passzold vissza 2019
Miért fontos újrahasznosítani a régi készülékeinket?

Az okos eszközökben használt nyersanyagok kitermelése az emberszabású majmok élőhelyét is fenyegeti, négylábú barátaink így joggal kérhetnek bennünket, hogy „passzoljuk vissza” használaton kívüli telefonjainkat, így talán kevesebbet háborgatják miattunk otthonukat.  

A mobiltelefonokban található nyersanyagok egy része az ún. „konfliktusos-ásványok” (tantál, arany, nióbium, ón, volfrám) közé tartozik. Felhasználóik a fejlett világ lakói, míg a lelőhelyeik zömmel szegény, elmaradott, polgárháború sújtotta övezetekben találhatók (pl. Kongói Demokratikus Köztársaság, Kolumbia). A bányákat fegyveres csoportok működtetik, a helyi lakosságot embertelen körülmények között dolgoztatják, jellemző a kényszermunka, nők megerőszakolása. A bányákban dolgozó munkások fele-harmada rabszolgasorsban tartott gyerek, némelyik alig hét éves.  

A profit, amit az olcsó munkaerővel maximalizálnak, a fegyveres csoportok gazdagodását és a polgárháború fenntartását szolgálja. A szakszerűtlen, erőltetett bányászatnak súlyos környezeti és egészségügyi következményei vannak. Pl. a bányák hulladéka mérgező nehézfémekkel szennyezi el a környék talaját, elszennyezi az ivóvízbázist, ellehetetleníti a mezőgazdálkodást. A bánya nyitás érdekében folyó fakitermelés elpusztítja az ott élő állatok élőhelyét, s így szabad utat enged az orvvadászok számára is. Számtalan állatfaj (pl. elefántpopulációk, gorillák...) a kihalás szélére került.   

Mindez olyan távoli és hihetetlen a mi világunkban, hogy nehezen érezzük a saját felelősségünket a folyamatban. Pedig mindannyian használunk mobiltelefont és más okoseszközöket. A használt mobilokban található fémek kinyerésével és újrahasznosításával egy kicsivel hozzájárulhatunk a folyamat javításához, ezért a Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhelye is csatlakozott a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó” kampányához.   

További információk: https://janegoodall.hu/mobilkampany.html

http://www.intermetal.hu/elektronikai_hulladek/passzold-vissza-teso.php

 

SEGÍTS felelősen tenni embertársainkért és a teremtett világért.   

Dobd be te is feleslegessé vált mobilod, a kihelyezett dobozokba!  

   

Köszönjük közreműködésedet!  

Az Ökogyülekezeti Műhely munkatársai  

Kapcsolódó cikkek