Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket!

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a Magyar Természetvédők Szövetsége által elindított Európai Polgári kezdeményezést, amellyel felszólítják az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy méhbarát mezőgazdasági modellt, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.
mtvsz méh
Forrás: mtvsz.hu

Segítségét kérjük a méhek és a gazdák nevében! Most kell rávennünk az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket.

A beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek tányérunkra. Az ügy egészségünk és környezetünk védelme szempontjából is egyaránt fontos!
 
Az életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság érdekében kérjük csatlakozzon ehhez a nagyon fontos európai polgári kezdeményezéshez, írja alá petíciónkat: Mentsük meg a méheket és a gazdákat!  
Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezés keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.  
 
Ezért szorgalmazzuk, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:
  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább 80%-os csökkentése 2030-ig.
  • A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíteni képesek.
  • A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.
Kérjük, írja alá ezt a nemzetközi petíciót!  Bízunk benne, hogy ez a kétlépcsős folyamat nem tántorítja el az aláírástól, adatai az Európai Uniós irányelvekkel összhangban mindvégig biztonságban lesznek, csak a kampány céljaira használjuk és nem adjuk át semmilyen más további szereplőnek.
 
 
Méhbarát virágok ültetésével és rovarhotel készítésével sokat tehetünk a méhekért. Fotó: Vargosz /VI. Ökogyülekezeti konferencia, 2019.
 
Az európai polgári kezdeményezés egy hivatalos jogi eszköz. Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább 7 EU-tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt. Magyarországról 15 750 aláírásra van szükség.
 
Az elektronikusan, illetve papíron gyűjtött aláírások összesítése alapján eddig uniós szinten összesen kb. 470 ezren csatlakoztak ehhez az európai kezdeményezéshez. Magyarországról 3600 aláírás gyűlt össze, ebből több mint 900 január első felében. 
 
Az Európai Bizottság decemberi döntése alapján 2021. június 30-ig gyűjthetjük még az aláírásokat a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! európai polgári kezdeményezéshez az unió tagállamaiban.  
 
Ahhoz, hogy elérjük a szükséges célszámokat, az Önök segítségére is szükség van: kérjük, írják alá ezt a petíciót, terjesszék a hírét ismerőseik körében, közösségi média felületeiken.  
A hazánkban a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált kezdeményezéshez csatlakozott már a Karátson Gábor Kör, a Magyar Permakultúra Egyesület, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület is. Várjuk további civil szervezetek csatlakozását is, akik saját csatornáikon mozgósítanak, rendszeresen hírt adnak a kampányról.
 
További részletek a kezdeményezésről: 
Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete. 
 
A kezdeményezéssel kapcsolatban ajánljuk még figyelmükbe a reGeneráció csapat által készített videót is.
 
Támogassa aláírásával Ön is az MTVSZ kezdeményezését!
 
Forrás: mtvsz.hu

Kapcsolódó cikkek