„Isten teremtésbe szőtt bölcsessége” kerekasztal beszélgetés a Művészetek Zöldjében

Az Ökogyülekezeti Mozgalom évről évre részt vesz színes programkínálatával a Művészetek Völgyének tematikus udvarában. Azonban idén júliusban programjainkat - egy előadás és egy kerekasztal beszélgetés kivéletével sajnos törölni kellett. Az alábbiakban az „Isten teremtésbe szőtt bölcsessége” kerekasztal beszélgetésről készült beszámolót olvashatják Szűcs Veronika Eperke tollából. 
 
A fotókiállítással egybekötött kerekasztal beszélgetés július 23-án pénteken valósult meg a Művészetek Zöldje udvarban, közreműködött: Dr. Victor András, az ELTE nyugalmazott főiskolai tanára, az Ökogyülekezeti Tanács tagja; Füle Tamás, a parokia.hu szerkesztőségvezetője, fotós; Bölcsföldi András teológus, a Református Udvar gazdája; a beszélgetést moderálta Szűcs Veronika Eperke (Ökogyülekezeti Mozgalom)
 

221204343 1989225381232479 438061269242628279 n

Egyre hangsúlyosabban jelenik meg az egyházak életében is a környezeti felelősségvállalás fontossága. A biológiai sokféleség megőrzésének globális célkitűzéséhez kapcsolódva pl. ökumenikus fotókiállítás nyílt New Yorkban 2019-ben, amelyet bemutattak az ENSZ 2019-es Klíma Konferenciáján is. Teremtésvédelmi Mozgalmak indultak minden felekezetnél, amelyek a felelősség felébresztését, a szemléletformálást tűzték ki célul és ez egyre inkább megjelenik gyülekezeti közösségek életében is.
 
A szinpetri református templomban pl. sikerült megmenteni egy denevérkolóniát, az Aggteleki Nemzeti Parkkal való összefogásban.
 
Az alábbi kérdésekre kerestük a választ a kerekasztal beszélgetés résztvevőivel:
  • Mi a biodiverzitás?
  • Miért fontos?
  • Hogyan tehet a keresztyén ember a biodiverzitás megőrzéséért?
  • Hogyan és milyen szinteken kell figyelnünk a biodiverzitásra?
  • A biodiverzitás megőrzésében milyen egyensúlyban legyen a gazdaság és erkölcs?
  • Hogyan hat a biodiverzitás megőrzése az emberi diverzitásra és a szociális igazságosságra?
A program a biodiverzitás kérdéskörét járta körül. Definiálta a biodiverzitás szó jelentését, tudományos, és teológiai értelemben is, majd azt a kérdést tárgyalta, hogy miért fontos a biológiai sokféleség. Szó esett arról is, hogy ha a rendszer egy-egy tagja késik, akkor más átveheti a feladatát, de az is előfordulhat, hogy olyan fontos élőlény csoportról van szó ami pótolhatatlan, és ekkor a kiesése a rendszer összeomlásához, jobb esetben a egy új rendszer kialakulásához vezethet. Beszéltek arról is, hogy a biodiverzitást nem csak csökkenteni, hanem növelni is lehet emberi beavatkozás által, gondoljunk akár a GMO-kra, ám ez sem feltétlenül jó, ezt az inzulin termelő baktériumok, és a növényvédő szereknek ellenálló szója példájának ütköztetésével szemléltették. Szó esett arról is, hogy nehéz megszabni a határt tudományos tevékenység, és „Istent játszás” között, tehát etikailag is körbejártuk a biodiverzitás kérdéskörét. A kerekasztal beszélgetés végén kitértünk a kulturális és vallási sokféleségre is a biodiverzitás kapcsán. Beszéltünk arról, hogy a kulturális sokféleség alapvetően jó dolog, de a hittérítés jelentőségéről is, amikor a hittérítés a hiedelemmel ellentétben megvalósítható úgy, hogy a keresztény hitet beágyazzuk a helyi kultúrába.
 
Szűcs Veronika Eperke

Kapcsolódó cikkek