Teremtés hete 2016.

„Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” (Mt 5,5)

2016. szeptember 25-e és október 2-a között a keresztény egyházak együtt gondolkodnak a környezetvédelem aktuális témáiról, ehhez kapcsolódó tudnivalónkról, feladatainkról, felelősségünkről. Az idei Teremtés hete mottója a "Szelídek öröksége". 

A Biblia több helyen is beszél a szelídségről és az örökségünkről.  „Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet.” Kol 3,12; „A szelídek pedig öröklik a földet és gyönyörködnek nagy békességben.” (Zsolt 37,11). És mi a helyzet ennek tükrében a mai modern emberrel? Szelídek vagyunk-e teremtmény-társainkkal, élő és élettelen környezetünkkel, vagy akár a másik emberrel szemben? 

Szent-Györgyi Albert: Ötödik ima:

A Föld Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak, mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél, képessé tettél, hogy megértsük művedet, megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget. Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk, belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit faragjuk, hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít, míg azok ellenem nem fordulnak és elpusztítanak engem, és gyermekeim. Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban, megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját, hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség, a boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

A teremtés heti központi ökumenikus nyitó istentisztelet 2016. szeptember 25-én, 17:00-kor kezdődik Szegeden az Újszegedi Kalkuttai Boldog Teréz Anya Templomban (Szeged, Fő fasor 101.), amelyen a különbőző felekezetek lelkipásztorai együtt szolgálnak. 

A nyitó istentisztelet helyszínére ökumenikus kerékpártúra indul, amelynek teljes hosszába vagy rövid szakaszaiba be lehet kapcsolódni. Indulás: Budapest-Budai Református Gyülekezet (I. ker. Szilágyi Dezső tér) szeptember 23. péntek, 8:00.  Útvonal: Budapest-Vecsés-Üllő-Péteri-Monor-Monorierdő-Pilis-Albertirsa (60 km). 24-e szombat: Albertirsa – Ceglédbercel – Cegléd – Törtel – Kőröstetétlen – Jászkarajenő – Tiszajenő – Tiszabög – Tiszakécske – Lakitelek – Tiszaalpár – Csongrád   ~100 km; 25-e vasárnap: Csongrád – Felgyő – Csanytelek – Baks – Ópusztaszer – Sándorfalva – Szeged    ~60 km Érkezés Szegedre a nyitó istentiszteletre 16:30-ra. 

Minden teremtés heti alkalom nyitott, az érdeklődőket szeretettel várják a szervező Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport tagjai. Egyúttal buzdítanak mindenkit, hogy a teremtés hetéhez kapcsolódóan szervezzenek programokat, előadást, beszélgetést, áhítatot saját közösségeikben. 

A teremtés heti témakörök feldolgozásához itt letölthető segédanyag is készült, amelynek tematikáját Dr. Victor András református környezeti nevelő javasolta, és az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport dolgozta ki.