Teremtés Ünnepe programok Telkibányán

A Telkibányai Református Gyülekezet idén hatodik alkalommal rendezte meg a Teremtés Ünnepi rendezvénysorozatát. Képes beszámoló itt olvasható.

A gyülekezet első programja egy globális akcióba történő bekapcsolódás volt. Az európai keresztyének kerékpáros tiltakozást szerveztek az éghajlati igazságosság érdekében, amivel a párizsi klímacsúcs résztvevőinek felelősségét kívánták hangsúlyozni. Ebbe a kerékpáros megmozdulásba kapcsolódott be a telkibányai csapat, akik Tokajig kerekeztek. Szeptember 27-én részt vettek az országos Teremtés Ünnepe nyitó istentiszteleten, és 2012 után 2015-ben másodszor is átvehették az Ökogyülekezeti díjat. Az Ökogyülekezeti Tanács „A hegyen épült paplak realistább víziókkal" c. pályázatukat értékelte ezzel a kitüntetéssel.

Október 1-én több vendéget várt a gyülekezet. Elsőnek a Comenius Tanitókéző Főiskola hét diákja és vezetőjük Sontráné dr. Bartus Franciska érkeztek meg. A pedagógus jelöltek a helyi általános iskola diákjainak tartottak játékos foglalkozást, amikor hétköznapi öko praktikákat és környezeti ismereteket elevenítettek fel. A nap a Művelődési Házban ért véget két teremtésvédelmi előadással. Dr. Bartus Franciska, a Comenius oktatója „Felelősséggel gyermekeink jövőjéért" címmel tartott felvilágosító előadást a globális környezeti veszélyekről. Dr. Téglás Zsolt, a Vay Miklós Református Szakképző Iskola igazgatója, az intézmény munkájának a bemutatása során fejtette ki a diákság környezeti nevelésnek lehetőségeit.  Az est könnyűzenei koncerttel ért véget, amit a népszerű énekes, dalszövegíró, zeneszerző, Pintér Béla adott.

Október 2-án a 7-8. osztályos diákok az elmúlt évek jó szokásához híven ellátogattak a hajdúnánási testvérgyülekezethez. A fiatalok bekapcsolódtak a helyi teremtésvédelmi projektbe és az egészségnapba. Ennek keretében népi játékokat próbáltak ki, aerobik edzésen vettek részt, bábelőadást láttak, nánási portékákat kóstoltak, kémiai kísérleteket végeztek, előadást hallottak a gyógynövényekről és a helyi fiatalokkal közösen nyitották meg az iskolakertet.

Október 4-én a vasárnapi istentisztelet keretében kerültek bemutatásra a „Kerékpáros prédikátor" pályázatra beérkező alkotások. Montázs, rajz, elbeszélés, vers, imádság egyaránt megtalálható volt a pályamunkák között. A pályázatra az ország különböző szegleteiből érkeztek variációk, ami a téma létjogosultságát igazolta.

„Én Istenem, jó Istenem,

a biciklin is te légy velem!

A te szemed nyitva Atyám,

Amíg hajtok vigyázz reám!

Vigyázz az én életemre,

meg az én jó biciklimre.

Épségben ha hazaérek,

Hadd áldhassalak majd Téged!

Ámen"

(Kövesdi Ágnes)

 

A teremtésvédelem akkor vált igazi ünnepé Telkibányán, amikor magát az őszi termést takaríthatták be a hívek. A közös munka ifjakat és véneket hozott össze, együtt dolgoztak a parókiaudvaron és az imateremben. Apró kezek kaparásztak a levelek között, ráncos kezek választották el egymástól a héjat és a belet, ügyes kezek töltötték és öltöztették a befőttesüvegeket. Az ötletelés és összefogás eredményeként készült el a szilvalekvár után, a gyülekezet következő portékája, a mézes dió. A címkén ez áll „Vártemplom kincse". Micsoda érték minden jó szándékú gondolat, hitben fogant imádság, testvériségben elvégzett szolgálat. Micsoda nyereség a világunk, ha ráérzünk, hogy Istentől kapott bölcsességgel kell ízlelnünk, tapodnunk és használnunk. Amikor valamilyen szépsége után nyújtjuk ki a kezünk ez jusson eszünkbe.

Szalay László Pál

Kapcsolódó cikkek