Szólj be a papnak! program a természet kizsákmányolásáról

Hétfőn, február 25-én került megrendezésre Debrecenben a Szólj be a papnak! programsorozat, A természet kizsákmányolása – Isten megbocsájt nekünk? c. vitaestje. Az Ökogyülekezeti Mozgalmat a kerekasztal beszélgetésen Szalay László Pál tanácstagunk képviselte.

A kerekasztal további tagjai voltak: Dr. Csatári Nándor, gazdálkodó, egyetemi oktató; Dr. Németh Áron, református lelkész, egyetemi adjunktus; Rákóczi Jenő berettyóújfalui plébános; Restás László, adventista lelkész. A beszélgetést Uri Dénes a debreceni Humánökológiai Műhely alapítója vezette.

A programsorozat lényege, hogy különböző társadalmi és pszichológiai kérdésekben az egyházak és a résztvevők között párbeszéd alakuljon ki, és a résztvevők kérdéseket feltéve ismerhetik meg az egyházak állásfoglalását, véleményét az adott témakörben.

A februári program témája a teremtésvédelem, környezetvédelem és az ezekkel kapcsolatos keresztény felelősség voltak. Uri Dénes rövid bevezetőjét követően a résztvevők bemutatkoztak, majd a környezetpusztítás, mint bűn kérdéskörét járták körül a beszélgetőpartnerek. Többen egyetértettek abban, hogy ugyan Isten megbocsájtja a környezet pusztítását, de a Földet ez nem menti meg, ehhez nekünk is kell tennünk.

Szóba kerültek a konkrét, egyházi tevékenységek is, Szalay László bemutatta az Ökogyülekezeti Mozgalom kiterjedt tevékenységi körét. Több biblikus kérdés is érkezett a témával kapcsolatban, valamint felmerült még az egyházak vezetőségének felelőssége, a túlnépesedés és az ember- és környezetközpontú gazdaság kérdésköre is.

A beszélgetés után egy rövid filmvetítést láthattak a résztvevők a BÖJT-ről, mint az önmérséklet kifejezetten egyházi gyakorlásáról, majd tortával ünnepelték a Szólj be a papnak! sorozat két éves szülinapját.

A szervezők egy böjti kihívást is közzétettek, melynek határideje május 5, fődíja pedig egy kétszemélyes hétvége egy öko-szálláshelyen. A kiírás IDE KATTINTVA érhető el.

Kapcsolódó cikkek