Teremtés hete a Rózsakerti refiben

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által közzétett 'Teremtés hete közös ünneplése’ felhívásra, a járványhelyzet bizonytalanságai ellenére is szép számmal érkeztek esemény regisztrációk. Összesen 31 közösség osztotta meg teremtés heti alkalmának hírét, ezek közül 7 közösség jelentkezett a református egyházból. Ezúttal a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium ünneplésébe nyerhetünk bepillantást.

Már egy hónapja készülünk a Teremtés heti projektre. Különös nehézséget okozott, hogy a szokásos nagy, közös térben megtartott programok helyett minden osztály csak szeparáltan kapcsolódhat be a hét programjaiba a vírushelyzetre való tekintettel.

Így a következő program került megrendezésre:

Szeptember 28-án online bekapcsolódással az 1-4. osztályos tanulók, összesen 13 osztály részére egy Áhítat volt  tartva 9 órától, majd ehhez kapcsolódott egy előadás.

Az előadásban elsőként a teremtési napok története, a "Rajzfilm a Bibliából - A teremtés"  éppen aktuális részleteinek megtekintésével, majd a mai sokszínű, változatos, Isten által teremtett világunk mai helyzete, környezeti problémái, védelmének fontossága került terítékre, főként arra fektetve a hangsúlyt, hogy mi, itt az iskolában már mi mindent teszünk ezért. (Például: kulacsban vizet hozunk inni, szelektíven gyűjtjük a papírt, kerüljük a műanyag használatát, ahol lehet, óvjuk, szépítjük az iskolát és környékét, igyekszünk megismerni a teremtett világot kirándulások, foglalkozások, előadások alkalmával.)

Felhívtam a figyelmet arra, hogy most itt az idő és lehetőség, hogy a közvetlen környezetünkre is rácsodálkozzunk. Elmeséltem, hogy a 3. osztály a Rózsakertben „bogarászott”, vagyis csoportokban nagyító segítségével rovarokat vizsgált, növényekkel ismerkedett, előadást hallgatott a Rózsakertről.

Ez a hely mindössze 10 perc sétányira van iskolánktól, s milyen gazdag tudással tért vissza onnan az osztály. Biztos, hogy ők már nem fognak direkt bogarakat kínozni, mert tudják, hogy minden rovar egyre inkább veszélyeztetett…

Végül a heti projektfeladat ismertetése hangzott el, ami a következő:

„A Teremtés Hetére minden osztály egyetlen projektfeladatot kap.

1. Ismerkedjen meg az osztály a teremtés történetével!
2. Gyűjtsetek terméseket, (amelyek a következő élet zálogai…)!
3. Válasszatok egy teremtés-napot a 6-ból!
4. A gyűjtött termések felhasználásával jelenítsétek meg a teremtés aznapi történetét egy (vagy több) műalkotásban! (Lehet szobor, kép, stb. A napot és az osztályt írjátok a műalkotásra!
5. Leadás: október 2. 

A beérkezett művekből kiállítást rendezünk a könyvtárban.”

 

Beszámoló és a képek forrása:

Horváthné Szabó Mária Magdolna
környezeti nevelési szakértő

 

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B! programja keretében.