I. Országos Teremtésvédelmi Verseny

Országos Teremtésvédelmi Verseny

16-18 éves korosztály számára

 

A fődíj egy nyári skóciai tanulmányút!

 

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezet Tanácsa és a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja meghirdeti az Országos Teremtésvédelmi Versenyt, amelyre 16-18 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A verseny célja: A keresztyén hit és a környezettudatos felelősségvállalás összekapcsolása a keresztyén fiatalok gondolkodásmódjában.

 

Jelentkezés és részvétel feltételei: A versenyre háromfős, 16-18 éves, egyházi iskolák tanulóiból vagy gyülekezeti ifjúsági csoport tagjaiból álló csapatok jelentkezhetnek.

 

Téma: Mire tanít minket az Újszövetség a teremtésvédelemben? A teremtett világról szóló újszövetségi bibliai történetek (Jézus cselekedetei, példázatai) és azok mai ökológiai összefüggései.

 

A nevezés módja, határideje:

A versenyre kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni a nevezési adatlap kitöltésével. A versenyre való nevezés díjtalan.

 

Nevezési határidő: 2013. április 30.

A késve érkezett, valamint a levélben, faxon, telefonon elküldött jelentkezéseket nem tudjuk elfogadni.

 

A verseny menete:

 

  1. forduló:

A résztvevő csapatoknak a saját környezetükben (iskola, gyülekezet, lakóhely) meg kell valósítaniuk egy ötletes teremtésvédelmi akciót (pl. erdőtisztítás, állatmentés), és azt dokumentálniuk kell (bármilyen szöveges vagy képi formában). Az akció dokumentálását a nevezéssel együtt április 30-ig kell elküldeniük az info@okogyulekezet.hu címre. A beküldött dokumentáció értékelési szempontjai az alábbiak: hasznosság, biblikus megközelítés, ötletesség, nevelési erő.

 

  1. forduló:

Szóbeli vetélkedő a csapatok között – 2013. május 11-én 10 órától Budapesten – a kiadott irodalom alapján.

Értékelés, díjazás:

A verseny értékelése a teremtésvédelmi akció és a szóbeli vetélkedő együttes eredményén alapul.

 

  1. A verseny fődíja a nyertes csapat számára, egy tanév végi skóciai tanulmányút, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Magyarországi Református Egyház partneregyháza, a Skót Egyház Eco-Congregation programjával. A repülőjegy költségeit az Magyarországi Református Egyház fizeti, a szállást és étkezést a Skót Egyház, minden egyéb költséget (pl biztosítás) a résztvevők állnak.

  2. A második díj egy háromnapos Balaton-parti üdülés, teljes ellátással, a Balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban. A szállás és étkezés költségeit az MEE fizeti.

  3. A harmadik-ötödik helyezett csapatok értékes és hasznos tárgynyereményben részesülnek.

Javasolt forrásanyag:

Béres Tamás-Karsai Eszter: Vallás. In: Vásárhelyi Judit (szerk.): Nemzeti Környezeti nevelési stratégia 2010. 123-126. o. http://mkne.hu/NKNS_uj/layout/NKNS_layout.pdf

Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Újrahasznosítás. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2011. 1–67. o. http://www.teremtesunnepe.hu/sites/default/files/Teremtes_hete_2011_0.pdf

Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Jézus és a teremtett világ. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2012. 1–62. o.

http://www.teremtesunnepe.hu/sites/default/files/Teremtes%20Hete%20fuzet%202012_1.pdf

Csonka Zsuzsanna: Krisztus-követés vagy fogyasztói életvitel. In: A teremtés ünnepe. Luther Kiadó, 2008. 63–90. o.

Bolyki János: Az újszövetségi teremtéstan. In: Teremtésvédelem. Kálvin Kiadó, Bp. 1999. 91–159.o.

 

A szervező elérhetősége:

Szűcs Boglárka

Ökogyülekezeti koordinátor

e-mail: info@okogyulekezet.hu