V. Környezet és energia konferencia a Megújuló Energiaparkban

A 2009-ben megkezdett sorozatot folytatva, az MTA Debreceni Területi Bizottságának Földtudományi Szakbizottsága a Megújuló Energiapark Kutatóközpont közreműködésével 2018. április 12-13-án megrendezi az V. Környezet és Energia Konferenciát és az Energia a mindennapokban c. tudományos versenyt, Debrecenben. 

A rendezvény célja: a környezettudatos energiatermeléssel és -felhasználással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények ismertetése, a klímaváltozás hatásaira való felkészülés és alkalmazkodás hazai lehetőségeinek és stratégiáinak áttekintése.

A konferencia tervezett területei a következők: 1. Környezettudatos energiatermelés - Hagyományos energiahordozók (fosszilis és nukleáris energiahordozók jövője, a környezetet károsító kibocsátások csökkentése, alternatív megoldások) 2. Környezettudatos energiatermelés - Megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia, biomassza energetikai hasznosítása, biogáz és bioüzemanyagok előállítása, technikai lehetőségek, a hasznosítás helyzete, környezeti hatásuk) 3. Környezettudatos településtervezés és építészet (településszerkezet, infrastruktúra, közlekedési rendszerek, épített környezet, épületenergetika) 4. Energia és társadalom (környezettudatos energiafogyasztás ösztönzése, lakossági szokások alakulása, a megújuló energiaforrások ismertsége és társadalmi megítélése, a klímaváltozás társadalmi hatásai) 5. Energia és gazdaság (energiaszükséglet és energiaintenzitás alakulása, energiahatékonyság a villamosenergiatermelésben és -szállításban, az ipari termelésben és a közlekedésben, CO2/energiaadó, CO2-kibocsátás kereskedelmi rendszere) 6. Energiapolitika (uniós és magyar energiastratégia, ellátásbiztonság, forrásdiverzifikáció, klímapolitika, klímastratégiák.

A részvétel regisztrációs díjhoz kötött. További információk ITT.