Klímacsúcs Bonnban és az egyházak üzenete

Mentsük meg bolygónkat!

Bertalan pátriárka üzenete az ENSZ bonni klíma-konferenciájára: Mentsük meg a bolygónkat! Az ökumenikus pátriárka felhívja a közösségeket és minden vallási vezetőt, hogy „gyakoroljanak erős nyomást a kormányokra és az illetékes testületekre a föld megvédése érdekében”. Bartholomaiosz üzenettel fordult az ENSZ 23. klímakonferenciájához, melyet november 6. és 17. között tartanak Bonnban.

„Felhívás a közösségekhez és minden vallási vezetőhöz, hogy gyakoroljanak erős nyomást a kormányokra és az illetékes testületekre a földgolyó megvédése érdekében”. A Sir olasz katolikus hírügynökség tájékoztatója szerint Bertalan ökumenikus pátriárka ezzel az üzenettel fordult a Cop23 elnevezésű, az ENSZ Bonnban tartott 23. klíma-konferenciájához, melyet november 6-tól 17-ig tartanak a német városban.         

„Jóllehet sokan elismerik, hogy a klimatikus változás ma az emberiségre ránehezedő legsúlyosabb kihívás – írja üzenetében az ökumenikus pátriárka – mégis nagy az ellenállás minden változtatással szemben. Továbbra sem veszik tudomásul az idők jeleit, melyekhez hasonlókat eddig nem tapasztalhattunk, mint amilyen a gleccserek olvadása, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága és főként ezek pusztító következményei a világ legszegényebbjeinek az életére”. Szakmai körökben évtizedek óta ismerik a közös házunk megóvásáért küzdő pátriárka erőfeszítéseit, aki az utóbbi években Ferenc pápával együtt emeli fel szavát a környezetkímélő életért: „Immár elfogadhatatlan a visszaút és semmi nem igazolja, hogy további időt vesztegethetnénk. Közös hivatásunk, hogy megoltalmazzuk minden testvérünk szakralitását és a föld minden homokszemének egyedüliségét azon a bolygón, amit otthonunknak hívünk”.