REND 2014

2014.07.04 -06 között került megrendezésre immár 6. alkalommal a dunántúli reformátusság seregszemléje a Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) egyházkerületi találkozó, alkalom.

REND fesztivál egyik legfrekventáltabb helyén, a Református utcában volt megtalálható az Ökogyülekezeti Mozgalom standja, az Örségi Nemzeti Park kiállítói stand közvetlen szomszédságában. 

Az Ökogyülekezeti Mozgalom stand házigazdái Szűcs Boglárka az Ökogyülekezeti Mozgalom referense és ifj. Gyimóthy Géza, az Ökogyülekezeti Tanács tagja valamint az MRE gyakornoka Szaszkó Ágnes voltak, ezen felül több családtagunk, barátaink álltak a Dunántúl különböző pontjairól érkezett érdeklődő gyülekezeti tagok kéréseinek, kérdéseinek rendelkezésére.

Az Ökogyülekezeti Tanács tagjainak stratégiája a személyes beszélgetések kezdeményezésére, villáminterjúk készítésére és a nyitott emberek érintetté tételére épült. Másfél nap alatt közel negyven gyülekezetet értünk el.  A  Teremtés Ünnepe hétről sokan hallottak már, többen meg is tartják az egy hetes alkalmat,  a megszólítottak közül ugyanakkor mégis kevesen ismerik a csatlakozási lehetőségeket az Ökogyülekezeti Mozgalomhoz. A beszélgetésekben minden esetben felhívtuk a figyelmet arra, hogy az Ökogyülekezeti-cím megpályázása egyszerű, néhány kritérium van csupán, mit első lépésben teljesíteni kell, igaz az Ökogyülekezeti díj ennél már lényegesen komolyabb, három évre szóló, részletesen kidolgozott Teremtésvédelmi programalkotásból és annak megvalósításából áll.

Örömtelei hozadéka volt a beszélgetéseknek, hogy a hívek bátran számoltak be saját gyülekezeti alkalmaikról, sok esemény szerveződik a gyülekezetekben és több helyen tettek már lépéseket a teremtésvédelem érdekében, szinte automatikusan működnek nagyszerű kezdeményezések csak éppen még nem nevezik következetesen református ökogyülekezetnek magukat. Az Ökogyülekezeti Mozgalom standját több korábbi és jelenlegi egyházi vezetők (gondnok, ny. püspök, lelkészek) is meglátogatták, akik örömmel üdvözölték a kezdeményezést és komoly érdeklődést mutattak a téma iránt.

A sok érdeklődőt az Ökogyülekezeti Mozgalom iránt a jól és izgalmasan felszerelt, több minden lehetőségre alkalmat adó, egyfajta multifunkcionális stand jellege is erősítette. Elvitathatatlan érdeme van az Ökomata környezeti nevelési eszköznek, azonban az ökogyülekezeti logóval ellátott re-pohárban történő bodzaszörp kóstoltatás is megannyi beszélgetést közös gondolkodást indított meg a standunkhoz ellátogató református testvéreinkkel. Többen feliratkoztak hírlevél-kérésre, sokan vittek szórólapot és ÖGY címre és díjra jelentkezési ívet.

A „nézzétek az ég madarait” c. fotópályázat képei osztatlan sikert arattak, ismét azt tapasztaltuk, hogy a személyes jelenlét és találkozás pótolhatatlan.

A REND szervezés előkészítésén az Ökogyülekezeti Tanács több ajánlást is megfogalmazott, azonban sajnos nem sikerült minden javaslatunkat átvinni. Nem volt például szelektív hulladékgyűjtés és eldobós műanyagokban szervírozták az ételeket. Azonban üdítő volt látni, tapasztalni, hogy az SDG Kávéház re-poharakban kínálta az italokat. Nagy vizes-ballonokból lehetett tölteni vizet, amihez betétdíjas konstrukcióval az Ökogyülekezeti Mozgalom standjánál lehetett re-poharat használatba venni, amellyel reményeink szerint biztosan kiváltottunk sok pet-palackot.

"Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára (Habakuk 2, 1-4)”, Álljunk tehát őrhelyünkre! Tegyük ezt bátran, bizonyossággal és szent rugalmassággal, azaz szelíd határozottsággal. Krisztusra vár a világ, és a mi bátor, hiteles, szelíd bizonyságtételünkre." mondta Steinbach József püspök a hatodik alkalommal megrendezett REND fesztiválon. Így tettünk mi is, akik ott voltunk, vállaltuk a feladatot, kaptuk hozzá Istentől az erőt, kitartást hogy megfelelő módon képviseljük a teremtésvédelem ügyét, az Istentől kapott és ránk bízott teremtett világunk védelmét.

Ifj. Gyimóthy Géza