Nagyszerűen sikerült az Öko Pont első előadása

„Mindenben a legfontosabb a mértéktartás és az egyensúly megőrzése”

Napjainkban egyre divatosabbá válnak a különböző diéták, a vegetarianizmus, a vegán életmód, a paleolit diéta, vagy a makrobiotikus táplálkozás, ezért rengeteg érdeklődőt köszönthettünk Dr. Victor András az Ökogyülekezet egyik tanácstagjának előadásán.

Előadónk számításai alapján körülbelül 100-120 fajta növényt fogyasztunk Magyarországon, amiből körülbelül a fele terem hazánkban. Ennél viszont sokkal több ehető növény terem nálunk, amiről vagy nem hallottunk még, vagy nem készültek receptek ezekkel a hozzávalókkal és így nem épültek be a köztudatba. 

A makrobiotikus táplálkozásról (macro=hosszú, bios=élet) egy kicsit hosszabban beszélt előadónk. A makrobiotikus étrend a következőket foglalja magában: Akkor együnk minden növényt, amikor szezonja van és lehetőleg helyi termesztésű legyen. Ezzel viszont már ott kezdődik a probléma, hogy a jó magyar lecsóhoz való alapanyagok is amerikai növények. Az étrendben fogyasztható élelmiszerek a különféle gabonák, zöldségek, szójafélék és a tofu. 

A paleolit diétával is óvatosan kell bánni, hiszen fennáll a túlzott szénhidrát dömping veszélye a szervezetünkben, a savasodás és a Candida-gomba elszaporodása.

Victor András tanácsa tehát a következő számunkra:

Ha lehetséges nyers ételeket fogyasszunk, hiszen ezekben sok az antioxidáns, amire az embernek szüksége van, valamint megtudhattuk, hogy az egyik legjobb húspótló az úgynevezett szejtán, vagyis a „búzahús”, de tudnunk kell, hogy ebben nem teljes értékű a fehérje.

Az előadás után Szűcs Boglárkával az Ökogyülekezeti Mozgalom referensével egy nagyszerű hangulatú salátakészítésben vehettek részt vendégeink, majd az elkészült salátákat jóízűen elfogyasztották. Az érdeklődő tekintetek, elégedett mosolyok és a jóllakott arcok árulkodtak a program népszerűségéről és nagyszerűségéről.

Törekedjünk tehát az egyensúly megőrzésére táplálkozásunk során!

Szénási Réka

Kapcsolódó cikkek