III. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TEREMTÉSVÉDELMI VERSENY 2015.

A református Ökogyülekezeti Mozgalom és az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport meghirdeti a III. Országos Teremtésvédelmi versenyt középiskolások részére.

 

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Középfokú oktatási intézményben tanuló 14-19 éves, keresztyén elköteleződésű diákok nevezhetnek, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Jelentkezhetnek egyénileg vagy csoportosan (pl. iskolai vagy gyülekezeti ifjúsági csoportok, maximum 4 fős csapatokban).

 

TÉMA

A középiskolás korosztály által jól értelmezhető bibliaismereti kérdések, különös tekintettel a teremtett világ iránti felelősségünket tárgyaló igeszakaszokra. Az 5-12. évfolyamok során feldolgozásra került természetismereti tananyag, továbbá olyan aktuális, a földrajzhoz, biológiához, kémiához, fizikához kapcsolódó események/összefüggések ismerete, amelyek elősegítik a környezeti folyamatok megértéséhez szükséges komplex látásmód kialakulását.

 

A NEVEZÉS MÓDJA ÉS HATÁRIDEJE

  1. A versenyre 2015.05.29-től lehet jelentkezni, elektronikus úton, a www.okogyulekezet.hu oldalon a nevezési adatlap kitöltésével. A nevezés díjtalan.

Folyamatosan be lehet kapcsolódni, nem szükséges minden fordulót teljesíteni. A rangsor a végső összpontszám alapján dől el.

Az első feladatot 2015.06.04-én tesszük közzé a www.okogyulekezet.hu oldalon. Azok a versenyzők, akik addig jelentkeznek, plusz pontot kapnak. Célszerű tehát június 4-ig regisztrálni, a jobb nyerési esélyek érdekében.

 

A VERSENY MENETE

Öt fordulóból áll, nem szükséges mindet teljesíteni, a pontversenyben a rangsor a végső összpontszám alapján dől el. A verseny 2015. június 4-én kezdődik, és szeptember 20-án fejeződik be.

Első forduló feladata itt található.

Második forduló feladata itt található.

Harmadik forduló feladata itt található.

 

Ütemezés:

  1. 1.forduló: 2015. 06.04-06.14.
  2. 2.forduló: 2015. 06.19-07.06.
  3. 3.forduló: 2015.07.09–07.26.
  4. 4.forduló: 2015.07.32–08.31.
  5. 5. forduló. 2015.09.03–09.20.

 

A konkrét feladatok az egyes fordulók feladatainak közzétételekor derülnek ki. Az alábbiakban felsorolt feladattípusok tájékoztató jellegűek, az alapvető szempontokat tükrözik.

  • Helyi környezetvédelmi célú akció (gyülekezethez, iskolához kapcsolódóan)
  • Gyülekezet, ifjúsági csoport, iskolai közösség bevonása
  • Elvi és gyakorlati tervek kidolgozása arra, hogy a közösségben (gyülekezet, ifjúsági csoport, stb.) milyen teremtésvédelmi kezdeményezések indíthatók
  • Olyan feladat kidolgozása, ami tágabb körben, gyülekezetekben/iskolákban megvalósítható és a teremtésvédelmi szemléletmód kialakításában segít.
  • Valamely környezeti probléma összefüggéseinek feltárása, komplex látásmóddal (pl. a klímaigazságosságról esszé, fotó)
  • Video-, fotó, rajz, vers, stb. pályamunkák készítése

A feladatokat a fent megadott napokon tesszük elérhetővé, honlapon, Facebookon és a regisztrált versenyzőknek e-mailben is. Az elkészült munkákat a megadott határidőig online felületre kell feltölteni.

 

A VERSENYEREDMÉNYEK KÖZZÉTÉTELE

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Teremtés Hete záró-alkalmán kerül sor, 2015. október 4-én vasárnap 17:00 órától a Soproni Evangélikus Egyházközség templomában. Erre az alkalomra és az ezt követő ökumenikus istentiszteletre is szeretettel várunk mindenkit.

Az eredményeket a szervezeti honlapokon, Facebook oldalakon és az egyházi sajtóban hozzuk nyilvánosságra. Azon nyertesek, akik nem tudnak jelen lenni az eredményhirdetésen, postai úton kapják meg oklevelüket és nyereményeiket.

 

ÉRTÉKELÉS, DÍJAZÁS

Fődíj: 3 napos hosszú hétvége (2015.10.3-5.) a Fertő-Hanság Nemzeti Park látogatóközpontjában, Sarródon a Kócsagvárban. Vezetett túrákkal, megfigyelésekkel (pl. madarászás), soproni városnézéssel, fertőrákosi kirándulással a nyertes diákok és felkészítő tanáruk/kísérőjük részére.

Második és harmadik díj: Látogatás Budapest egyik érdekes kutatóintézetében, egyetemi központjában 2015. őszén.

Az első három nyertes (egyén vagy csapat) közös interjún vehet részt a Kossuth Rádióban.

A negyedik-ötödik csapat között értékes tárgynyereményeket sorsolunk ki.

További információk:

Szűcs Boglárka, MRE Ökogyülekezeti Mozgalom

Tel: +36-30/453-2950

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó cikkek