Mindhárom fecskefajunk bajban van!

Egy nagyvárosi, tízemeletes panelház erkélybeugrójában épített fészket egy molnárfecske-család. Évek óta visszajártak, ismerték a lakókat, és a „főbérlők” is szívesen hallgatták a madarak csivitelését. Aztán egy nap munkások érkeztek és pillanatok alatt tönkretették több évtized munkáját: engedély nélkül leverték a fecskecsalád fészkét, benne a fiókákkal. A környék elnémult, a lakók hiába várták a madárcsicsergést.

A falfelújítások és szigetelések nélkülözhetetlenek, mert hosszú távon – a kisebb energiafogyasztásnak köszönhetően – csökkentik a környezetterhelést. De sok épülettulajdonos és kivitelező nincs tisztában azzal, hogy engedélyköteles a védett fallakó fecskék fészkeinek eltávolítása és a denevérek lakóüregeinek megszüntetése.

Az MME munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a természetkímélő épületfelújítási gyakorlat lehetőségének széles körű terjesztésére. A zöldhatósági engedéllyel végzett felújítások fontos részét képezik a mesterséges fecskefészkek, fecske költőládák kihelyezése, melyekkel csökkenthető az emberi beavatkozással okozott kár.

Szintén kiemelt fontosságú tevékenységük a településektől távolabb költő partifecskék fészkelésének elősegítése költőfalak karbantartásával és új fészkelőhelyek kialakításával. A partifecske védelme a faj eltérő fészkelési szokásai miatt más jellegű szakmai hozzáértést követel, amelyet csak elkötelezett támogatóik segítségével tudnak hatékonyan megszervezni.

Kérjük, küldje el adományát most, hogy az MME minden helyszínen befejezhesse a munkálatokat, és a jövőben is folytatni tudja.

A szemléletformálást már 1500 forinttal, a közösségi fecskeprogramok (Tokaji partifecske hajózás) szervezését már 2000 forinttal is segítheti. 5000 forinttal a lakossági fecskeoldal fejlesztését (http://www.fecskefigyelo.mme.hu/) és a gyakorlati fecskevédelmi teendők (partfalfelújítás kézi és gépi erővel) elvégzését támogathatja.

Kérjük, adományával segítsen, hogy az meg tudjuk őrizni természeti értékeinket, és sokáig élvezhessük fecskéink olykor a fizika törvényeit is meghazudtolóan bravúros, cikázó röptét!

Forrás: http://www.mme.hu/kozosen_teszunk_erte?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_content=adomanyozas_fecskevedelem&utm_campaign=Altalanos+kommunikacio

Kapcsolódó cikkek