Június vége: kezdődhet a másodvetés

Ülök az íróasztalnál és elmerengek azon, hogy bizony egy kertet kora tavasztól késő őszig nem lehet hosszabb időre büntetlenül magára hagyni, mert hol valamilyen növényápolási munka, hol az ültetés vagy éppen a betakarítás maradna el.

Kezdődhet a másodvetés

A korai zöldségfélék betakarítása után kiürült veteményes ágyásokat vétek volna a nyár második felében üresen hagyni, ezért másodvetésre van szükség.

Az ágyásokat először meg kell tisztítani az előző termény maradványaitól (ezek kerüljenek a komposztra!), majd a talajt fel kell ásni és aprólékosan elgereblyézni, hogy jó magágyat készítsünk a többnyire igényes magok számára.

Másodvetésre különösen ajánlható a zöldbab, az őszi káposztafélék (fejeskáposzta, vöröskáposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé) a rövid tenyészidejű sárgarépa, az uborka, a fejessaláta, valamint két nagyon fontos növény: a bimbóskel és a póréhagyma. A két, egymástól nagyon is eltérő növényt azért említem együtt, mert van egy közös tulajdonságuk: télállóak, kinn lehet őket hagyni a tél folyamán, és mindig csak annyit kell belőlük betakarítani, amennyi a konyhára szükséges. Mindkét növényt legcélszerűbb palántázni, vagyis a magjukat minél előbb elvetni és a kifejlődött palántákat kiültetni az állandó helyükre ott, ahol öntözési lehetőség is van.

Megérkezett a körtelevélbolha

Újabban a körtefák egyik legnehezebben leküzdhető kártevője lett a körtelevélbolha.

Ez a rovar roppant gyorsan és tömegesen szaporodik el a körtefákon, és nagy mennyiségű mézharmatot választ ki. Ezen a váladékon nemcsak a hangyák lakmároznak, hanem megtelepszik rajta a korompenész nevű gombabetegség is, amely sötétszínű lepedékkel vonja be a fejlődő körtéket és a leveleket is, akadályozza az élet-tevékenységüket. A gyümölcsök héja ennek következtében nem tud növekedni, megrepedezik, ezen keresztül a gyümölcs húsába hatol a penészedést és rothadást okozó gombaspórák sokasága.

Ezért a körtelevélbolha ellen idejében kell védekezni. A korábban használt rovarölő szerek hatástalannak bizonyultak a bolhák ellen. Most azonban kereskedelmi forgalomban kapható kétszer, amelyek nagyon hatékonyak, ezek: a Dimilin és a Nomolt. Mindkettő környezetbarát szer, mert hatásukat a rovarok kitinvázának felbontása útján fejtik ki.

Más ellen is kell védekezni

A kártevők és betegségek némelyike ilyenkor, nyár elején gyorsan és tömegesen szaporodik el. Ha tavaly nem volt sikeres a védekezés, az idén is sok gond van a levéltetvekkel, amelyek ellen most rendszeresen permetezni kell, és lehetőleg a megjelenésük után azonnal, mert a besodródott levelekből később már nehéz lesz kipusztítani őket. A sokféle, forgalomban levő rovarölőszer közül a Pirimor, az Unifosz, a Chinetrin és a Fendona ajánlható.

A gombabetegségek közül most azok jelentenek veszélyt, amelyek párás körülmények között szaporodnak. Ezért különös figyelmet kell fordítani a szőlőperonoszpóra és a gyümölcsfák monília elleni védelmére. A kapható gombaölő szerek‚ közül jó eredménnyel használható többek között aRézoxiklorid, az Orthocid, Sandofan és a Mikal.

Peronoszpórák és folt betegségek ellen hatnak a réz tartalmú szerek és a mankoceb hatóanyagú szerek. Foltbetegségek körébe tartozik a varasodás, az alternáriás,a szeptóriás betegségek. A mankoceb hatóanyagú Dithane M-45 a rozsdabetegsége k ellen is hat.
A 2008 óta az I. kategóriába átsorolt (és így csak növényvédelmi szakmérnök által beszerezhető és használható) Orthocid a virágfertőző moniliás betegség ellen is alkalmazható volt. Jelenleg ez ellen a gomba ellen felszívódó hatású gombaölő szerek vannak forgalomban, melyek biztonságosabb védelmet nyújtanak: Chorus, Topas, Bumber, Systhane, Topsin. A felsorolt szerek valamennyien a szabadforgalmú kategóriába tartoznak, tehát házikerti kertészkedők is megvásárolhatjá k és alkalmazhatják.
Forrás: Növénydoktor

 

 

A rózsabokorra is figyelj

A rózsabokrok már virágba borultak, de foglalkozni kell velük, ha azt kívánjuk, hogy nyáron is gyönyörködhessünk bennük. A bokrokat megtámadják a levéltetvek, s a kórokozók sem kímélik őket. Ha a leveleket, a bimbókat szürkésfehér lepedék vonja be, akkor a lisztharmat károsít. Gyakran okozza a levelek sárgulását, hullását a rózsarozsda nevű gombabetegség is. Az előbbi ellen Dithane vagy Rubigan használata kívánatos, az utóbbi ellen Orthocid vagy Zinep kipermetezésével vehetjük fel a küzdelmet.

A Rubigan szert átsorolták az I. kategóriába (és így csak növényvédelmi szakmérnök által beszerezhető és használható). Bővebben erről: http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/milyen-novenyvedo-szereket-vontak-ki-a-forgalombol.html

A szomorúfűz dísze lehet a kertnek

Kérdezed, kedves Húgom, hogy mi a véleményem a szomorúfűzfa telepítéséről. Ahol elég magasan áll a talajvíz, ott a szomorúfűz gyorsan nő és sárga vesszejével, üdezöld lombjával, jellegzetes alakjával emelkedik ki a környezetéből. Nagyon alkalmas arra, hogy koronája alatt egy reggelizőasztalt és padokat helyezzetek el, és sokan szívesen állnak be az autójukkal is a tűző nyári napsütés ellen az árnyékába. Arra azonban számítania kell annak, aki szomorúfűzfát ültet, hogy az élettartama nem hosszú, legfeljebb 30-40 esztendő.

Ezzel befejezem kedves Húgom, a mai levelemet. Mindannyiotoknak kellemes nyaralást kívánok!

Kelt Füreden, június vége felé.

UTÓIRAT

Szedhető a köszméte

A köszmétét többnyire még zöld állapotban szüretelik. Ez azért terjedt el, mert a köszméte (piszke, egres) jelentős részét a konzervgyárak dolgozzák fel. A családi fogyasztásra szánt köszméte szüretével várjatok addig, amíg a gyümölcs megérik, mert így sokkal kellemesebb zamata lesz és házi feldolgozásra is alkalmasabb.

Forrás: http://www.balintgazda.hu/kedves-hugom/junius/junius-vege.html

Kapcsolódó cikkek