A teremtett világ megőrzése konferencia a Zöld Szervezetek Országos Találkozóján

„Íme, szövetségre lépek veletek és utódaitokkal, meg minden élőlénnyel, amely veletek van: madárral, állattal és minden földi élőlénnyel; mindennel, ami a bárkából kijött, minden földi élőlénnyel.” I. Móz 9:9-10.

A teremtett világgal való gondos bánásmód a hívő ember számára lelkiismereti kötelesség. Látjuk, hogy a környezeti problémák morális, etikai válságban gyökereznek, ezért a válaszokat is ebben a megközelítésben kell keresnünk. Az együttműködés mindannyiunk érdeke, ezért is fontos a keresztény közösségek aktív részvétele a környezetvédelem nagy közös ügyében.

A Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozóját huszonhatodszor tartják meg. Idén a  szakmai programok, kirándulások, Zöld Majális és sokszínű kulturális programok mellett teremtésvédelmi konferenciával is várják a résztvevőket, az Ökogyülekezeti Mozgalom (református) és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület (katolikus) szervezésében.

A konferencia első felében bemutatkoznak, és közös gondolkodásra hívnak minden érdeklődőt az egyházi és egyházhoz kötődő civil teremtésvédelmi szervezetek. Ezt követően interaktív bibliodráma játékban bogozhatjuk tovább a miérteket és hogyanokat.

9:30-9:45 Köszöntőt és bevezetőt mondanak a helyi keresztyén közösségek vezetői: Major Lehel református lelkipásztor, (Őriszentpéter-Szalafő Református Társegyházközség); Varga Ottó plébános atya (Őriszentpéter Szent Péter apostol plébánia); Kollerné Loós Zsuzsanna (Őriszentpéteri Evangélikus Leányegyházközség)

9:45-10:30 Mit tesznek az egyházak a teremtett világ megőrzéséért? - kerekasztal beszélgetés

Miért fontos a hívő emberek számára a környezetvédelem? Mióta és milyen elvi alapokra építve működnek a teremtésvédelmi szervezetek, mit tettek eddig? (Teológiai alapok; egyházi háttér; működési struktúra; kapcsolódási lehetőségek; aktív felekezetközi együttműködések; Teremtés Ünnepe; Laudato si pápai enciklika „a közös otthon gondozásáról”)

Akikkel a témáról beszélgetünk: Nobilis Márió, Rohály Gábor - Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület (római katolikus), Kodácsy Tamás, Szűcs Boglárka – MRE Ökogyülekezeti Mozgalom (református), Béres Tamás – Ararát Munkacsoport (evangélikus), Khaled A. László – Metodista Egyház

10:30-10:40 Teremtésvédelem az európai keresztyén közösségekben - nemzetközi kitekintés. Jó példák, programok, ötletek, hasznos kezdeményezések Európa-szerte. Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (ECEN).

10:40-11:00 Kérdések és válaszok.

11:00-12:30 Szerepünk a teremtésben - interaktív bibliodráma játék

„Íme, szövetségre lépek veletek és utódaitokkal, meg minden élőlénnyel, amely veletek van: madárral, állattal és minden földi élőlénnyel; mindennel, ami a bárkából kijött, minden földi élőlénnyel. I. Móz 9:9-10.”

A Noé bárkája történetet mindenki ismeri. Természeti katasztrófa, erőteljes társadalmi-szociális dimenzióval. Mi a történet mai üzenete? Ki és hogyan menekül meg végül? Mi a szerepe ebben az embernek? Hova vezet a szivárvány íve? Gyere velünk játszani, keressük együtt a válaszokat és egy kicsit magunkat is!

A Meglepetés Színház munkatársai működnek közre: Selmeci Tünde bibliodráma műhelyvezető, Heinkrich Mihály zenész, Tompa Zsófia asszisztens.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A Zöld OT-ról bővebb információkat a www.zoldcivil.hu honlapon lehet olvasni. Regisztráció itt.

A Teremtett világ megőrzése konferenciáról bővebb információk: info@okogyulekezet.hu